Metsäasiantuntija Ida 

Nimi: Ida Sara-aho
Ammatti: Metsäasiantuntija
Koulutus:  Maatalous- ja metsätieteiden maisteri, Metsänhoitaja (www.uef.fi/web/forest)
Työpaikka: Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savo
Yrityksen kuvaus: Metsänhoitoyhdistykset ovat metsänomistajien yhdistyksiä ja etujärjestöjä. Tarjoamme monipuolisia palveluita metsänomistajille ympäri Suomen: puukauppaa, metsänhoitoa ja paljon muuta. Teemme työtä sen eteen, että metsänomistamiseen on Suomessa mahdollisimman hyvät edellytykset. Metsänhoitoyhdistykset ovat jäseniä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:ssa. www.mhy.fi/pohjois-savo

Mistä sait kipinän alalle?

Olen aina ollut kiinnostunut luonnosta. Olen tykännyt retkeillä ja biologia oli suosikkiaine lukiossa. Lukion opo oli metsätalousinsinööri yhdeltä koulutukseltaan ja hän kysyi, että olenko miettinyt metsäalaa. Enpä ollut miettinyt sitä ennen! Vanhemmat eivät ole metsänomistajia, ihan kaupunkilaistyttö olen.

Tyypillinen työpäivä?

Aamulla ensimmäiseksi katson toimistolla tietokoneelta päivän kohteiden karttoja. Sitten lähden maastoon, jossa mittalaitteiden avulla otan tarkempia tietoja ylös kohteesta. Maastokäynti voi olla monesta syystä, siellä voi olla hakkuu menossa tai on metsänomistajien tapaaminen tai taimikonhoitokohde tai joku muu sellainen. Usein metsässä tapaa muita metsäalan ammattilaisia tai metsänomistajia, joskus isonkin porukan kanssa. Sitten kun tiedot on kerätty, niin tullaan toimistolle ja syötetään tiedot tietokoneelle. Sen jälkeen tarpeen mukaan tarjotaan asiakkaalle tarvittavaa palvelua. Yleensä on tarve jotakin tehdä siellä metsässä, esimerkiksi taimikonhoitotöitä Digitalisaatio on helpottanut työtä huomattavasti, maastossa tarkistettavien kohteiden määrä on vähentynyt paljon. 

Parasta työssäsi?

Vaihtelevuus. Päivät on tosi erilaisia. On toimistotyötä ja maastotyötä. Vaihtelevuus on suuri rikkaus. Itse ohjaat sen päivän, kukaan ei ole määräämässä mitä just sinä päivänä teet.

Tulevaisuus?

Koen, että olen kymmenen vuoden päästä erikoistunut johonkin osa-alueeseen ja edennyt uralla. 

Terveiset nuorille!

Metsäala on nyt trendikäs ala, keskustelut ilmastonmuutoksesta yms. Jos on kiinnostunut luonnosta, niin rohkeasti vain selvittämään, mitä metsäala on. Metsäala on muutakin kuin moottorisadan heilutusta!