Puutarhayrittäjä

Nimi: Sami Heimonen
Ammatti: Yrittäjä
Koulutus: Opiskelin puutarhatyöntekijäksi/puutarhuriksi oppisopimuksella
Työpaikka: Heimosen puutarha (www.heimosenpuutarha.fi)
Työpaikkan kuvaus: Keskisuuri perheyritys, jonka toimialana on kauppapuutarha.

Heimosen puutarhalla tuotetaan sopimusviljelynä erilaisia ruukkukukkia kaupungeille, kaupoille ja seurakunnille. Lämmintä kasvatuspinta-alaa on yli 8000 neliötä. Kukkien tärkein toimitusaika on touko-kesäkuussa. Nykyään puutarhan omistaa Sami Heimonen ja hänen vanhempansa, entiset yrittäjät Eeva-Kaarina ja Pertti Heimonen ovat puutarhalla töissä.

Mistä sain kipinän tälle alalle?

Kasvoin ammattiin, kun olen ollut töissä mukana pienestä pitäen.

Tyypillinen työpäivä? 

Työpäivät riippuvat täysin sesonkiajasta, kuten esimerkiksi kesästä ja joulusta. Keväällä päivät voivat venyä hyvinkin pitkiksi. Kevään raskaiden päivien vastapainoksi talvella on rauhallisempaa, jolloin kerkeää lomailemaankin. Ulkopuolisten työntekijöiden päivät ovat yleensä 8 tuntisia, mutta kiire aikaan toivomme joustavuutta, jotta tarvittaessa voi tehdä pitempää päivää.

Parasta työssäsi?

Haasteellisuus ja muuttujien määrä (esimerkiksi erilaiset kasvit ja niiden vaatimat olosuhteet ja ravinteet), jolloin onnistuminen palkitsee tekijänsä.

Tulevaisuus?

Toimin 10 vuoden päästä edelleen puutarhayrittäjänä, koska tulevaisuuden näkymät näyttävät hyviltä! Uskomme kotimaisen tuotannon menekkiin jatkossakin.

Terveiset nuorille?

Arvosta toisen työtä, vaikka toinen tekisi työt erilailla. Lopputulos saattaa kuitenkin olla yhtä hyvä. Valitse ala jolla viihdyt ja jolla voisit kuvitella työskenteläväsi loppuelämäsi. Suurin osa aamuista tulisi tuntua siltä, että on mielekästä mennä töihin.

 


 
Teksti: Anna-Riina Männistö, Jussi Savolainen ja Pekka Repo. Kirjoittajat ovat Savonia-ammattikorkeakoulun agrologiopiskelijoita.