Seminologi Anni-Katriina

Nimi: Anni-Katriina Heiskanen
Ammatti: seminologi/ asiakasvastaava
Koulutus: Agrologi AMK, seminologin at.
Työpaikka: Faba osk
Yrityksen kuvaus:  
Karjanomistajien omistama osuuskunta joka tarjoaa keinosiemmennys-, hedelmällisyys-, ja jalostus-suunnittelupalveluita. Lisäksi meillä on siihen liittyvää tarvike- ja siemenmyyntiä. 

Mistä sait kipinän alalle?

Olen lähtöisin karjatilalta joten seminologin ammatti on tullut tutuksi heidän vieraillessa kotitilalla. Lukio aikana tiedustelin alalla olevilta semilogeilta heidän työstään, minua kiehtoi kovasti työn liikkuvuus ja monipuoliset päivät. Työssä ollaan sopivasti asiakaskohtaamisissa sekä eläinten kanssa ja tämä oli minulle se suurin kipinän lyöjä. Valmistuin agrologiksi keväällä 2014. Bongasin Maaseudun tulevaisuudesta Faban ilmoituksen, jossa etsittiin uusia koulutettavia semilogeja etenkin Itä-Suomen alueelle. Sillä tiellä nyt ollaan. 

Tyypillinen työpäivä?

Iisalmessa on karjanomistajille tarkoitettu keskus johon soitetaan seminologi tilaukset. Aloitan työt aamulla siellä ennen seitsemää. Seitsemältä alkaa tulla tilaukset siemennettävistä ja hoidan ja tallennan tilaukset meidän järjestelmään. Päivystys päättyy kahdeksalta, jonka jälkeen toimitan tilaukset eteenpäin. Noin puoli yhdeksän aikaan saan omat työlistat joista nään sen päivän tilat ja ajot, jonka jälkeen valmistelen työvälineet ja lähden tilakierrokselle. Keskikimäärin päivittäin on noin 10 siemennystä ja joitakin tiineystarkastuksia, kilometrejä päivän aikana tulee 140-150. Pääsääntöisesti liikun Ylä-Savon alueella. Työpäivä loppuu kun tilat on kierretty, yleensä noin kolmen aikaan. 

Parasta työssäsi?

Ehdottomasti työn vaihtuvuus, yhtään samanlaista päivää ei ole. Meillä on myös mukavat asiakkaat joiden kanssa on tullut tutuksi. Kohtaamiset ihmisten kanssa on siis ihan ykkösjuttu myös. 

Tulevaisuus?

Maatalous elää tällä hetkellä murrosaikaa ja toivon, että jatkossakin saan tehdä töitä maatalousalalla. Toivon, että kehityn työssäni ja saan uusia haasteita liittyen omaan työhön. Talon sisällä koulutetaan ja toivon itsekin pääseväni etenemään uralla. 

Terveiset alasta kiinnostuneille!
 

Maaseudulla on paljon liitännäisammatteja eikä pelkästään vain lypsy- ja karjanhoitajantöitä. Jos ala kiinnostaa, kannattaa rohkeasti tutustua eri mahdollisuuksiin. Maatalousalalle sopii mieleltään avoin, innokas oppija, joka ei pelkää työntekoa. Toisinaan myös päivät voivat venyä kun ollaan elävien eläinten kanssa tekemisissä.